Wat is een Gastric Sleeve?

gepost in Praktische Info | 9

Bij een gastric sleeve, ook wel sleeve gastrectomie genoemd, wordt ongeveer twee derde van de maag verwijderd (= de grote bocht van de maag). De maag wordt eerst over de lengterichting met een speciaal instrument dubbelgeniet en vervolgens tussen de nietjes in 2 stukken doorgesneden . De grote maagbocht is dan volledig afgesloten en wordt vervolgens verwijderd. Het overblijvende deel van de maag (= sleeve) krijgt hierdoor de vorm van een buis.


Na de operatie kun je nog slechts kleine hoeveelheden eten en ervaar je snel een volheidsgevoel, waardoor je zal stoppen met eten. Het hongergevoel blijft weg doordat het deel van de maag waar het hormoon ghreline geproduceerd wordt (= grote maagbocht), verwijderd werd. Het hormoon ghreline wekt de eetlust op bij een lege maag.

De Gatric Sleeve techniek is oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen die om medische redenen geen Gastric Bypass konden ondergaan (omdat ze zo obees waren dat de risico’s bij een bypass te hoog waren). In die gevallen werd er altijd eerst een Sleeve uitgevoerd en wanneer de patient veel gewichtsverlies had, werd er alsnog een Gastric Bypass uitgevoerd. Soms was dit echter helemaal niet nodig omdat de patiënten bij de Sleeve al baat genoeg hadden.

Daarom komt het steeds vaker voor dat de Sleeve als enige operatie uitgevoerd word en er van een Gastric Bypass geen sprake is. Omdat deze techniek nog niet zo lang meegaat als de Gastric Bypass of Maagband kunnen de ervaringen niet in jaren vergeleken worden.

Wel lijkt het effect de eerste jaren duidelijk op die van de Gastric Bypass. Het voordeel van de Sleeve is hierbij dat de operatietijd korter is en de operatie minder complicaties kent.

Doordat een deel van de maag verwijderd wordt, is deze operatie onomkeerbaar. Dat betekent dus dat de operatie niet ongedaan gemaakt kan worden.

9 Reacties

 1. André
  | Beantwoorden

  13 september 2016 om 22:08

  Ik heb in maart 2016 een gastric sleeve operatie ondergaan.
  Ben zeer tevreden , mag nu al stoppen met alle medicijnen die ik gebruikte.

 2. Wil
  | Beantwoorden

  16 januari 2017 om 00:02

  Hallo, ik moet nog geopereerd worden. Ik denk dat het in mei gaat gebeuren.
  Nu mijn vraag: kan je gewoon mee doen met je gezin wat eten betreft? Ik ben zo bang dat ik straks alleen aan de tafel zit en ook niet meer mee kan naar iets leuks waar gegeten wordt.

  • DeeBee
   | Beantwoorden

   16 januari 2017 om 15:40

   In het begin zul je heel weinig kunnen eten. Daarom worden 5-6 kleine maaltijden per dag aangeraden. Ook zul je in het begin lang niet alles kunnen eten. Maar die periode gaat voorbij en alles wordt beter en beter. Wel moet ik toegeven dat ik sommig voedsel niet meer verdraag. Daar horen frieten bij, pasta’s met sauzen waarin veel kaas zit, wijn (bier gaat dus wel), zure vruchten. Maar dat is voor iedereen anders.

   Ik ga gewoon op restaurant, maar bestel dan wel altijd iets kleins. En als ik het toch niet op krijg, zeg ik gewoon dat ik een kleine maag heb ???? Vooral in Duitsland, waar de porties altijd veel te groot zijn, is dat nuttig!

 3. Marijke
  | Beantwoorden

  13 februari 2017 om 03:41

  Ik heb 9-2-2017 een sleeve gekregen, viel mij hard mee.
  10.15 werd ik klaargemaakt; nog een tijdje moeten wachten tot ik gehaald werd.
  14.00 was alles klaar.
  ja ik heb wel pijn, maar die is te verdragen.
  ik ben blij dat ik het gedaan heb.
  nu 2 weken vloeibaar en dan naar het vaste eten, rustig aan.
  dus ik heb het als goed ervaren.
  Super trots op Rijnstate Arnhem Ziekenhuis.

 4. Marlene Bleiji
  | Beantwoorden

  2 oktober 2016 om 15:00

  Hallo,

  ik ben 6 dagen geleden geopereerd voor een sleeve. 2 nachten ziekenhuis i.v.m. geen water ed. binnen kunnen houden. Haalde ook niet de minimale 1500 ml maar net 800 ml per dag. Haal nu net de 1500 ml vocht per dag. heb nu al 3 dagen erge last van slapende plekken op beide benen, zenuwpijnen en prikkelende branderige pijn scheuten erin. Helpt geen pijnstiller tegen helaas. Misschien vitamine B te kort lees ik op internet. hoop dat als ik vitamine B tabletten ga nemen dit weg gaat. Verder ben ik benieuwd hoe het verder gaat. Tips altijd welkom ????

  gr. Marlene

  • Alice
   | Beantwoorden

   7 december 2016 om 08:36

   Ik herken het slapende gevoel, ik heb het in mijn rechter bovenbeen, soms een nare prikkende pijnscheut erdoor.
   Het is begonnen na een operatie toen mijn galblaas verwijderd is en nooit echt helemaal overgegaan. Heb op 2 december 2016 een gbp gehad en heb weer veel last. Heb het maar gewoon geaccepteerd.

 5. Johan
  | Beantwoorden

  21 december 2016 om 23:46

  Ik heb onlangs een sleeve laten plaatsen in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Voor zover ik het nu kan beoordelen gaat alles naar wens. Ik val vrij gemakkelijk af maar niet extreem snel.

  Voordat ik geopereerd ben heb ik een week of 10 geprobeerd of ik 6 maaltijden per dag (3 normaal, 3 klein) in combinatie met eten en drinken apart aan zou kunnen houden en in zou kunnen passen in mijn leven. Dat bleek niet heel moeilijk al moet je wel de hele dag nadenken over eten en drinken. Ik realiseerde me toen wel hoe onbewust ik eigenlijk at.

  Ik ben direct geaccepteerd na de screening overigens, ook omdat men de wens zag en er geen bijzondere gezondheidsrisico’s waren. Ik heb nooit getwijfeld of ik door moest zetten of niet. Die twijfel maakt je kapot, net als de gedachte van spijt. Terugdraaien gaat toch niet, of het nou leuk is of niet. Te zwaar is ook niet goed en verkort je leven behoorlijk.

  Nu ik geopereerd ben valt eten niet altijd mee. Het gevoel vol te zitten moest ik leren herkennen. Soms twijfelde ik zelfs tussen honger of vol zitten, maar na een paar dagen weet je dat wel. Ik weet dat ik nog stappen moet zetten en ook nog tegenslagen tegen ga komen. Ik weet ook dat ik een bewuste en goede keuze gemaakt heb die me een goede kans geeft om veel gewicht te verliezen. Ja kans, niet meer en niet minder. Ik denk dat je het zo moet zien. Uiteindelijk moet je het zelf doen en blijven doen. Maar ja dat geldt voor iedereen die af wil vallen, toch?

Laat een Reactie Achter

veertien + 1 =