Wat is een Gastric Bypass?

gepost in Praktische Info | 0

In een normale situatie gebeurt de spijsvertering als volgt:

De vertering begint in de mond; het voedsel wordt er gekauwd en vermengd met speeksel.Het voedsel komt via de slokdarm in de maag terecht. Hier wordt het voedsel gekneed, vermengd met maagsap en omgezet in een voedselbrij.

De voedselbrij vloeit door naar de dunne darm. In de dunne darm gebeurt het belangrijkste deel van de spijsvertering. Hier worden de voedingsstoffen die voor het lichaam belangrijk zijn (eiwitten, vetten, vitaminen …) uit het voedsel gehaald.

In het eerste deel van de dunne darm (= twaalfvingerige darm) worden de spijsverteringssappen afkomstig van de alvleesklier en de galblaas aan de voedselbrij toegevoegd. In de rest van de dunne darm worden de voedingsstoffen door deze spijsverteringssappen verteerd tot kleine voedingsdeeltjes die vervolgens via het bloed in het lichaam opgenomen worden.

De afvalstoffen en onverteerbare voedingsresten die het lichaam niet kan gebruiken, komen terecht in de dikke darm. Hier wordt het meeste vocht uit de stoelgang gehaald en opgenomen in het bloed.

Vervolgens verlaten de afvalstoffen en onverteerbare voedingsresten via de aars het lichaam, dit in de vorm van ontlasting.

Een gastric bypass verandert het spijsverteringsproces, doordat een deel van de maag en de twaalfvingerige darm buiten werking gesteld worden. Het voedsel komt daardoor pas in een latere fase in contact met de verteringssappen van de galblaas, de alvleesklier en van het deel van de maag dat niet meer gebruikt wordt. Hierdoor worden er minder voedingsstoffen en calorieën in het lichaam opgenomen.

Een Roux-en-Y gastric bypass geldt als de gouden standaard voor het verkrijgen van gewichtscontrole op lange termijn. Dat wil zeggen dat deze operatie beschouwd wordt als een doeltreffende operatie om gewicht te verliezen zonder te hoge risico’s. Dit op voorwaarde dat de patiënt zich na de operatie houdt aan een regelmatige medische opvolging, een strikt dieet en voldoende lichaamsbeweging.

Bij deze operatie worden de volgende aanpassingen uitgevoerd:

Als eerste stap wordt de slokdarm met het bovenste deel van de maag losgemaakt van de rest van de maag. Op die plaats wordt de maag eerst met een speciaal instrument dubbelgeniet en vervolgens tussen de nietjes in 2 stukken doorgesneden. Zo wordt de maag in 2 delen verdeeld: een kleine bovenste maag en een grote onderste maag.

Van dat kleine bovenste deel van de maag wordt een nieuwe kleine maag en een nieuwe kleine maaguitgang gemaakt.

De grote onderste maag is aan de bovenzijde dichtgeniet zodat er geen voedsel meer door kan. Dit deel van de maag wordt buiten werking gesteld. verdeeld: een kleine bovenste maag en een grote onderste maag.

Als tweede stap wordt de dunne darm doorgesneden net onder de twaalfvingerige darm. Vervolgens wordt de rest van de dunne darm omhooggebracht en vastgemaakt aan de nieuw gevormde kleine maag.

Door deze aanpassingen komt het voedsel van de kleine maag via de kleine maaguitgang onmiddellijk in het tweede deel van de dunne darm terecht en passeert het voedsel de rest van de maag en de twaalfvingerige darm niet. De ‘oude’ maag en de twaalfvingerige darm worden dus buiten werking gesteld of overbrugd of ‘gebypassed’.

Als derde stap wordt het einde van de twaalfvingerige darm opnieuw verbonden met de rest van de dunne darm. Dit gebeurt pas 150 cm lager dan de verbinding tussen de kleine maag en de dunne darm. Zo worden de verteringssappen van de galblaas, de alvleesklier en van het grote deel van de maag pas 150 cm verder dan in een normale situatie met het voedsel vermengd. Door deze aanpassing worden de voedingsstoffen pas na 150 cm verteerd en opgenomen in het lichaam; voordien vindt er enkel transport van het voedsel plaats.

Na de operatie heeft de nieuwe maag nog slechts een inhoud van 15 tot 25 ml (= 1 tot 2 eetlepels) en de nieuwe maaguitgang een diameter van ongeveer 25 mm. Door de nieuwe kleine maag kunt je nog slechts kleine hoeveelheden eten en ervaar je veel sneller een volheidsgevoel. Door de nieuwe kleine maaguitgang kan het voedsel slechts traag van de maag naar de dunne darm, waardoor het volheidsgevoel langer duurt en waardoor je minder snel opnieuw een hongergevoel krijgt.

Door de twaalfvingerige darm te overbruggen, wordt het voedsel minder verteerd en opgenomen in het lichaam met een lagere opname van calorieën tot gevolg. Daarbij komt nog dat je voedsel rijk aan suikers en vetten moeilijker zult kunnen verdragen. Na het eten van suiker- en vetrijk voedsel kunt je krampachtige buikpijn krijgen die gepaard kan gaan met diarree, zweten en hartkloppingen (= dumping), waardoor je in de toekomst dit calorierijke voedsel zult vermijden. Dit alles zorgt ervoor dat een aanzienlijk gewichtsverlies bereikt wordt.

Indien nodig is deze operatie omkeerbaar, maar dit is technisch wel moeilijk.

Tekstbron: Patiëntenbrochure Gastric Bypass, AZ Sint Lucas, Brugge

Laat een Reactie Achter

vijf × 4 =