Eindfase: Eten volgens de Bariatrische Voedingsdriehoek

gepost in Voedingsadviezen | 0

De voeding na een maagoperatie vertoont een aantal verschillen met een normale gezonde voeding. De behoeften aan eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines zijn anders. Aan de hand van de onderstaande aangepaste voedingspiramide zullen we de verschillende groepen bespreken. Hoe hoger je gaat in de voedingspiramide, hoe minder je er van nodig hebt. Het is onmiddellijk duidelijk dat het voedingspatroon na een maagoperatie steunt op eiwitrijk voedsel, en dat er voor koolhydraten, suikers en vetten weinig plaats is.

Eigenlijk is deze voedingspiramide uitgebreid tot een levenspiramide: alles wat goed voor je is, is erin te vinden. Alleen het bovenste topje niet, dat is gevaarlijk en moet met mate "bezocht" worden!

1. Sport, Drinken en Vitaminen

SPORT
Het is belangrijk elke dag wat aan beweging te doen. Begin met 10 minuten per dag gedurende 5 dagen per week en verhoog dat dan werken 20 minuten 5 dagen per week. Het uiteindelijke doel zou 45-60 minuten, 5 dagen per week moeten zijn. Met lichaamsbeweging verbruik je energie en verband je calorieën. Door het snelle gewichtsverlies is er een snelle eiwitafbraak, dus ook spierafbraak. Patiënten die dagelijks aan sport doen verbeteren hun spieropbouw en hebben een betere gewichtsdaling.

Begin gewoon met een dagelijkse wandeling. gebruik hiervoor goede wandelschoenen. Probeer op regenachtige dagen een nieuwe fitnessvideo uit. Ga een rondje fietsen of zwemmen.

Je hoeft niet noodzakelijk in te schrijven in een dure fitnessclub! Sommige ziekenhuizen hebben een fitnessprogramma voor pas geopereerde bariatrische patiënten. Maak daar zeker gebruik van: je zit dan in een groep mensen die hetzelfde met dezelfde problemen als jij en niet tussen graatmagere atletische modellen!

Probeer ook je activiteitsniveau in je dagelijks leven te verhogen. Ga te voet in plaats van met de auto naar de winkel te gaan, gebruik de trap in plaats van de lift. Als je geen tijd hebt voor of na het werk, neem dan tien minuten van je lunchpauze en loop een rondje.

Stel realistische doelen en geef je lichaam de tijd om te reageren op wat je doet. Doe verschillende dingen, zodat deze nieuwe bezigheid je niet begint te vervelen. Noteer je prestaties in een dagboek!

DRINKEN

Vloeistoffen helpen om afval te elimineren, vervoeren voedingsstoffen door het lichaam en houden zowel bloeddruk als lichaamstemperatuur op peil. Drink minimaal 1.5 liter vocht per dag, 2 liter is zelfs nog beter. Drink niet tijdens, vlak voor of vlak na de maaltijd.

Alle niet-koolzuurhoudende, suikervrije vloeistoffen, dus niet alleen water, tellen mee. Denk aan koffie en thee (maar geen sloten, want teveel cafeïne kan voor problemen zoals zweertjes zorgen - beperk je tot een totaal van 2 koppen per dag), proteïnedranken, kruidenthee, suikervrij gearomatiseerd water enz. Let op met citrusvruchten, zoals sinaasappelsap, grapefruitsap: dat kan soms slecht verdragen worden, omdat het te zuur is.

Idealiter zou ongeveer de helft van de dagelijkse hoeveelheid vloeistof water moeten zijn. Houd altijd een flesje water binnen je bereik en neem er af en toe een slokje van.

Vermijd in het begin het gebruik van rietjes: hierdoor drink je te snel en zul je je ongemakkelijk voelen. Vermijd ook alcohol het eerste jaar na de operatie: dat zijn enkel bijkomende calorieën en overmatig gebruik kan zweertjes veroorzaken!

VITAMINEN

Na de operatie heb je - door de kleine hoeveelheden die je nog slechts kunt eten - een lagere opname van calorieën, maar ook van essentiële vitaminen en mineralen. Om een tekort aan deze vitaminen en mineralen (voornamelijk vitamine B12, foliumzuur, calcium, ijzer, vetoplosbare vitaminen A, D en E) te vermijden, dien je levenslang dagelijks een multivitaminepreparaat in te nemen.

Indien er geen of weinig melkproducten worden gebruikt is een inname van Calciumtabletten noodzakelijk, dit om osteoporose tegen te gaan.

Om tekorten op tijd op te sporen is het aan te raden halfjaarlijks een bloedonderzoek te laten doen.

2. Vlees, Vis en Gevogelte - Peulvruchten - Eieren en Zuivel

Dit is de groep van de eiwitten (proteïnen). Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. Daarnaast leveren ze energie: per gram 4 kcal (17 kJ). Eiwitten leveren ook aminozuren. Dat zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van de cellen, de spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed.

Na je operatie moet het grootste deel van je voeding, of ten minste de helft van elke maaltijd, van eiwitrijke voedingsmiddelen komen en eiwit moet altijd eerst worden gegeten. Het moet gaan om eiwitten van hoge kwaliteit, die weinig vetten bevatten.

De dagelijkse hoeveelheid proteïnen die wordt aangeraden varieert van ziekenhuis tot ziekenhuis. Het minimum zou voor vrouwen 65 gram en voor mannen 80 gram bedragen, anderen spreken van 70 tot 90. Bij twijfel raadpleeg je dan ook best je arts.

VLEES, VIS EN GEVOGELTE

 • Vleessoorten zoals rosbief, kotelet, biefstuk ... zijn draderig en bevatten veel bindweefsel, waardoor het moeilijk fijn te kauwen is. Het vormt een bol die moeilijk doorgeslikt kan worden. U vermijdt het dus best, of u verwerkt het in oosterse gerechten (kleingesneden, in een vetarm sausje).
 • Zacht vlees zoals kip, kalkoen is een goede keuze en is bovendien rijk aan eiwitten en arm aan vetten.
 • Vermijd het eten van veel gehakt, hamburgers of worsten. Deze soorten zijn vetrijk. Neem liever gevogelte- of kalfsgehakt of -worst.
 • Gebruik steeds een sappige bereidingswijze bij het klaarmaken van vlees. Vermijd bruine korsten als u het vlees bakt en gebruik maximum één eetlepel zachte of vloeibare vetstof.
 • Vermijd pezen, zwoerden en kraakbeenstukjes.
 • Vis verteert doorgaans beter dan vlees.
 • Gebruik bij voorkeur gepocheerde, gestoomde of gekookte vis, liever dan gebakken vis.
 • Gepaneerde soorten alsook kant-en-klare soorten worden afgeraden omwille van de hoge energiewaarde.

PEULVRUCHTEN

Je zou het misschien niet direct verwachten maar ook bepaalde groenten behoren tot de eiwitrijke voeding. Vooral bonen en peulvruchten bevatten heel wat eiwitten. Denk hierbij
aan:

 • Sojabonen (tofu, tempeh, seitan en sojaburgers)
 • Kapucijners (= velderwt)
 • Linzen
 • Split- en kikkererwten
 • Witte en bruine bonen
 • Tuinbonen
 • Pindanoten (dit is géén noot maar een peulvrucht…)

EIEREN EN ZUIVEL

 • Gebruik een zachte bereidingswijze, bijvoorbeeld roerei, gepocheerd ei, zachtgekookt ei ....
 • Hardgekookte eieren kan u eventueel pletten.
 • Eet maximum twee eieren per week!
 • Melk, melkbereidingen of yoghurt moeten elke dag op het menu staan, maar mogen de andere voedingsmiddelen niet verdringen. Deze mogen dus wel als tussenmaaltijd gebruikt worden, maar niet als vervanging van een hoofdmaaltijd.
 • Vermijd gesuikerde yoghurt en drinkyoghurt, chocomelk, aardbeiendrank, gezoete puddingen .... Kies voor de versies zonder suikertoevoegingen.
 • Bij de kazen kunnen vooral smeerkaas, witte kaas, gesmolten kaas, maar ook sneetjes vaste kaas (mits goed kauwen) gebruikt worden.

3. Plantaardige Olie, Groenten en Fruit

PLANTAARDIGE OLIE
Plantaardige olie wordt gemaakt uit vruchten en zaden. Door deze zaden en vruchten te persen, wordt er olie verkregen. Olie kan worden geperst uit bijvoorbeeld noten, sesam, olijven, pinda’s, maïs, raapzaad, sojabonen of zonnebloempitten. Het persen van deze zaden of vruchten gebeurt altijd mechanisch. Vermijd kokos- en palmvet: hier zitten te veel ongezonde verzadigde vetzuren in, wat sommige zelfverklaarde gezondheidsgoeroz's ook mogen beweren. Arachideolie, druivenpitolie, koolzaadolie, notenolie, maisolie, olijfolie, saffloerolie, sesamolie, sojaolie, walnootolie en zonnebloemolie mogen wel worden gebruikt, maar met mate.

GROENTEN EN FRUIT
Groenten en fruit leveren vezels, vocht, vitamines en mineralen. Groenten en fruit worden opgesplitst in 2 aparte groepen omdat ze elkaar niet kunnen vervangen, maar elkaar aanvullen. Tracht dagelijks een ruime portie groenten én fruit te eten.

 • Zorg ervoor dat u groenten goed gaar kookt.
 • Vermijd erg vezelrijke groenten zoals asperges, selder, uien, pompoen, peulvruchten, courgettes, aubergines en koolsoorten (uitgezonderd bloemkool en broccoli), tenzij u ze extra goed
  gaar kookt en goed kauwt. Wanneer u problemen ondervindt na het eten van deze groentesoorten, kan u ze voorlopig beter vermijden.
 • Rauwkost kan GELEIDELIJK aan ingeschakeld worden. Kauw goed!
 • Start met opgelegd fruit op eigen sap, geschild en ontpit, gestoofd of eventueel gemixt.
 • Fruitpap kan voor de nodige vitaminen zorgen (zonder koekjes en banaan).
 • Indien voorgaande fruitbereidingen goed verdragen worden, kan u kiezen voor zacht, zeer rijp fruit. Begin met een melige appel, een melige peer, stukjes meloen, stukjes perzik ...
 • Vermijd vruchten rijk aan grove vezels, pitten of korrels zoals noten, peulvruchten en citrusfruit.

4. Pasta, Rijst, Granen, Aardappelen en Brood

 • Vermijd dagvers brood. Dagvers brood verteert moeilijker en kan blijven steken ter hoogte van de nieuwe, kleine maaguitgang. Gebruik wit of grijs oudbakken brood.
 • Sandwiches en pistolets worden minder goed verdragen.
 • Geroosterd brood, toastjes en beschuiten worden wel goed verdragen.
 • Zorg er voor dat aardappelen en rijst goed gaar gekookt zijn.
 • Met frieten is voorzichtigheid geboden omwille van harde stukjes.
 • Tracht opbouwend te werken door eerst beschuit en geroosterd brood te eten en pas nadien over te schakelen naar gewoon brood.

Voedingsvezels zijn delen van planten die niet verteerd worden door de menselijke spijsverteringsenzymen. Bronnen van voedingsvezels zijn volkoren graanproducten, rauwe groenten, fruit, peulvruchten ....
Sommige vezels hebben de eigenschap water aan te trekken en vast te houden, zodat het voedselvolume toeneemt. Door het kleine maagvolume na Gastric bypass worden daarom voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsvezel best vermeden.

5. Vetten en Suikers, Alcohol en Bruisende Dranken

Het topje van de voedingsdriehoek omvat de restgroep, een gedeelte waarin je alle voedingsmiddelen kan plaatsen die strikt genomen niet noodzakelijk zijn in een evenwichtige voeding. De restgroep omvat volgende voedingsmiddelen: zoetigheden, koekjes, sauzen, snoepjes, alcoholische en suikerrijke dranken ... Ze vormen een extraatje. Ze dienen slechts met mate gebruikt te worden!

 

VETTEN
• Vetten (boter, halfvolle boter, margarines, minarines en oliën) leveren twee maal zoveel energie als eiwitten en koolhydraten (suikers). Aangezien vetten in veel voedingsmiddelen 'verborgen' aanwezig zijn, moeten vetten in smeerstof en bereidingsvet heel erg beperkt worden. Het is aan te raden zeer dun te smeren en het gebruik van vetstoffen bij de warme maaltijd te beperken tot 1 soeplepel per persoon.
• Te veel vet vertraagt de maaglediging en kan aanleiding geven tot reflux en brandend maagzuur.
• Gebruik bij voorkeur een zachte minarine of margarine van plantaardige oorsprong.

SUIKERS
Bariatrische voeding is arm aan snoep en suikerrijke voedingsmiddelen omwille van 3 redenen:

1. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan calorieën;
2. Ze veroorzaken het dumpingsyndroom na een gastric bypass;
3. Suikerrijke voedingstoffen bevatten over het algemeen weinig of geen vitamines en mineralen.

ALCOHOL
Zoals wijn, bier, likeur en sterkedrank. Overdaad schaadt!

BRUISENDE DRANKEN

Koolzuurhoudende dranken kunnen een negatief effect hebben op het spijsverteringsproces. De kooldioxide in deze dranken verhoogt de zuurgraad van het maagsap en verhoogt de productie. Dat versnelt de spijsvertering, maar veroorzaakt ook reflux, maagzuurproblemen, en absorptieproblemen, die vooral pijnlijk kunnen zijn voor mensen die lijden aan gastritis en maagzweren. Bij mensen die een maagoperatie hebben ondergaan, wordt het derhalve meestal afgeraden. Trucje: als je je glas cola light echt niet kunt missen, laat je het eerst een half uur staan, dan is de meeste "prik" eruit!

Laat een Reactie Achter

3 × 2 =