Complicaties bij een Gastric Sleeve

gepost in Praktische Info | 0

Complicaties tijdens de ingreep of de periode onmiddellijk na de ingreep

Door je overgewicht heb je een groter kans op complicaties in vergelijking met iemand zonder overgewicht. Sommige complicaties kunnen zich voordoen tijdens de operatie of in de periode onmiddellijk na de operatie tijdens de ziekenhuisopname.

De volgende complicaties kunnen zich bij wijze van voorbeeld voordoen:

 • een bloeding
 • een verwonding aan een buikorgaan
 • lekkage tgv loslating van de nietjes (staplenaad)
 • een verwikkeling aan de longen (longontsteking )
 • een hartaanval
 • een obstructie of passagehinder ter hoogte van het maagdarmstelsel
 • een ontsteking aan de urinewegen
 • een wondinfectie
 • trombose (bloedklonters) in de aders van de benen met mogelijk longembolie als gevolg

Deze lijst is niet volledig. Er is een zeer klein doch niet onbestaand risico op overlijden ten gevolgen van complicaties.

Uiteraard worden speciale maatregelen genomen om het risico op deze complicaties zo klein mogelijk te houden. Complicaties die de normale hospitalisatieduur verlengen zijn zeldzaam.

Late complicaties zijn over het algemeen zeer zeldzaam

De operatie alleen volstaat niet om je probleem van overgewicht op te lossen. Je dient goed te beseffen dat je dit gewichtsverlies enkel zult verkrijgen en behouden op voorwaarde dat je je hele leven lang een strikt dieet volgt en aan voldoende lichaamsbeweging doet. Je motivatie is bijgevolg een basisvoorwaarde voor een succesvolle behandeling! Ongeveer 15% van de patiënten zullen 5 jaar na de operatie dit resultaat niet bereiken.

Bij sommige patiënten is er op lange termijn opnieuw een gewichtstoename na een oorspronkelijke gewichtsdaling. Dit is vooral te wijten aan een veranderd eetgedrag. Na verloop van tijd zal er gewenning optreden en zal je lichaamsgewicht geleidelijk weer toenemen als je je onvoldoende aan je dieet houdt. Je moet je blijven houden aan kleine hoeveelheden. Wanneer je je altijd overeet, gaat je kleine maag geleidelijk aan uitrekken.
Hierdoor zal je opnieuw meer kunnen eten, waardoor na verloop van tijd je gewicht opnieuw zal toenemen.

Voordelen

De meeste patiënten bereiken een gewichtsverlies tot 60% van het overtollige gewicht (= het aantal kilo’s boven het ideale gewicht). Tijdens de eerste 6 tot 9 maanden is het gewichtsverlies het grootst. Daarna gaat het vermageren trager maar houdt gemiddeld 12 tot 18 maanden aan. Daarna stabiliseert het gewicht.

Vooral bij patiënten die vooral grote hoeveelheden eten, is het effect van de operatie groot omdat het voortdurende hongergevoel verdwijnt (doordat het hormoon ghreline niet meer geproduceerd wordt).

Deze operatie wordt pas sinds een aantal jaren uitgevoerd; wat de resultaten zijn op langere termijn zijn nog niet bekend.

De gewichtsdaling die door de operatie bereikt wordt, heeft een gunstig effect op de gezondheidsproblemen veroorzaakt door zwaarlijvigheid [diabetes type 2, cholesterol, hoge bloeddruk, slaapapneu (= tijdelijk ophouden van de ademhaling tijdens het slapen)].

Zie hiervoor ook onder gastric bypass. De voordelen zijn uiteraard hetzelfde.

0 Reacties

 1. Maaike
  | Beantwoorden

  23 mei 2016 om 11:12

  Het klopt niet dat deze operatie pas sinds een aantal jaren word uitgevoerd. Deze operatie wordt al velen jaren uit gevoerd.

  • DeeBee
   | Beantwoorden

   25 mei 2016 om 16:31

   De eerste gastric bypass werd in 1966 uitgevoerd, in Iowa. De eerste sleeve operatie dateert daarentegen van 2001. Vandaar dat de gevolgen op lange termijn van zo’n operatie nog altijd niet kunnen worden ingeschat, de techniek is te “recent”.

Laat een Reactie Achter

1 × 3 =